6 mei 2017

Pop-up panelcard


Het is World Card Making Day en op het Creatijd forum hebben we afgesproken dat verschillende leden een workshopje uitwerken. Vorig jaar kwam ik dit pop-up kaartje tegen op een Duits stempelblog.  Er staan ook filmpjes op Youtube, maar dit is een hele duidelijk foto/uitleg. Ik heb de werkbeschrijving vertaald en wat eigen voorbeelden gemaakt.

Dit kaartje maakte ik voor de verjaardag van Jacky, met een superleuke RAK die ik kreeg van Marjolijn:
En met de Sinterklaas-swap maakte ik dit kaartje voor Monique. De overkaart heb ik daar weggeleaten omdat ik de huisjesvorm wilde benadrukken. 
De originele werkbeschrijving en foto-tutorial vind je op: http://stempeleinmaleins.blogspot.nl/2016/09/pop-up-panel-karte-pop-up-panel-card.html
En daar staat ook een linkje naar een snijpatroon voor de CAMEO bezitters onder jullie! 


Benodigdheden:
1 x Cardstock 21 x 29,2 cm
1 x Cardstock 29,6 x 7,4 cm
1 x Cardstock 10,8 x 29,6 cm
2 x Cardstock of designpapier 9,9 x 14,2 cm
4 x Cardstock of designpapier  7 x 7 cm
Dubbelzijdig tape, schaar, vouwbeen, liniaal, potlood

[foto 1]
Neem als eerste het stuk cardstock van 21 x 29,2 en ril dit langs beide lange zijden op 5,3 cm. Vouw naar binnen. 

[foto 2]
Draai dan het papier 90 graden en vouw het dubbel (14,6 cm)

[foto 3]
Nu gaan we meten en markeren, kijk goed naar de foto dan kom je er wel uit!
Neem de liniaal en leg deze langs de 5,3 cm vouwlijn. Meet aan beide zijden achtereenvolgens 3,5 cm en 5 cm. vanuit het midden en markeer met een stipje.
Aan de buitenzijde van het cardstock meet je vervolgens 2 cm links en 2 cm rechts van de middenvouw. Markeer met een stipje en maal eventueel verbindingslijnen naar de 3,5 cm markeringen.

[foto 4]
Nu snijd je de randen weg zoals te zien is op de foto en vouwt door de 5 cm markeringen kruislings te verbinden en te rillen. Maak een dalvouw. 
Tot slot neem je het stukje cardstock van 29,6 x 7,4 cm en ril je deze op 7,4 / 14,8  en 22,2 cm. Vouw het cardstock zigzaggend waarbij de middelste vouwlijn een bergvouw is.

[foto 5 en 6]
Nu zetten we dit deel  vast op de zijflapjes. Kijk goed naar de foto: alleen op de met een X gemarkeerde delen doe je lijm of dubbelzijdig tape. Vervolgens plak je hier het eerste stuk van je zigzag cardstock op. Let op dat de vouwlijnen netjes en strak tegen elkaar aanliggen, anders sluit en opent je kaart straks niet goed!  Daarna plak je de andere kant vast.


[foto 7]
Neem nu de stukjes van 9,9 x 14,2 cm en markeer ze aan de lange zijden op 9.2 cm. Aan de korte zijde zetje een markering in het midden en snijd nu de hoeken weg.

[foto 8 en 9]
Plak de 2 huisvormige stukken in de kaart en plak de 7x7 stukjes designpapier of cardstock op het pop-up paneel. Tot slot vouw je het stuk cardstock van  10,8 x 29,6 cm dubbel en plak je hier de kaart in.  Nu kun je hem gaan decoreren.


Verder heb ik niks meegemaakt...

2 opmerkingen:

Julie Tucker-Wolek zei

This is gorgeous! LOVING the colors and those scrabble tiles!!!!!!!!!!!!!

Marjolijn van Elsberg zei

Wat een mooie kaart heb je gemaakt Jolanda, ik was er helaas niet bij, zo druk met andere dingen. Leuk dat je de RAK er voor gebruikt hebt.