21 februari 2017

Nightcat

Op het Creatijd forum hebben we een oude activiteit nieuw leven in geblazen: de persoonlijke uitdaging.    Om de beurt dagen we een ander uit om eens iets te maken wat buiten haar eigen comfortzone ligt. Je kiest een sketch uit en bedenkt er twee opdrachten bij.


Ik kreeg mijn uitdaging van Monique:

“Als ik het goed heb, ben je een grote fan van Herman Brood en daarom voor jou de volgende challenge:
Gebruik een foto van jezelf uit jouw actieve fan-tijd en maak je creatie in de stijl zoals Herman Brood zijn kunst maakte”

Een superleuke uitdaging! Maar lastiger dan op het eerste gezicht leek. Te beginnen met de foto. Meestal was ik de fotograaf. Dat heeft als gevolg…juist – zelf sta je nergens op.  Wel vond ik enkele groepsfoto’s of kiekjes waar ik heel ver weg ergens te zien was. Dankzij fotoshop is het gelukt om een redelijk duidelijke afdruk te maken.

Kenmerkend voor Herman waren de verfspatten en verfslierten waarmee hij zijn werk markeerde. Daar heb ik voor gekozen op mijn layout. Natuurlijk heb ik ze gemaakt met behulp van een injectiespuit! Je moet wel in stijl blijven natuurlijk. De strepen zijn te netjes maar ik wilde niet dat de verf over de gezichten kwam…En ik was ook niet zo handig met de spuit.

We volgden Brood ook in Duitsland! Dit is Hamburg, een hotel op de Rehperbahn. We gingen na het concert nog wat drinken met Riane (die bij de crew hoorde) en Marike en zowaar kwamen we Herman tegen, die even bleef hangen om een borrel met ons te drinken. We gingen zo vaak mogelijk naar concerten en ook geregeld naar Duitsland. Klapstuk van alles wat we gezien hebben waren de 5 avonden Quasimodo in Berlijn in december '89. De muur was zo ongeveer gevallen en overdag deden we allemaal culturele dingen zoals Oost Berlijn bezoeken waar we van de Ostmarken hamers en beitels kochten om in West Berlijn stukken uit de muur te hakken. Dat viel nog niet mee! Alle concerten werden opgenomen met de taperecorder van Ed en ook het hakken in de muur staat op de bandjes.


Veel mooie herinneringen, afgezien van de concerten kwamen we ook wel eens bij de familie thuis. Manlief was namelijk hovenier en toen de familie ging verhuizen naar een huis met een tuin op de Quinten Massijs was de deal snel beklonken. Af en toe ging ik mee en mochten we blijven eten. Ook hele leuke herinneringen aan.

Dit ben ik eind jaren 80, begin jaren 90. Permanentje, schoudervullingen, zwarte kleding, cyclaamroze lipstick. Hihi. De foto is niet gedateerd maar volgens mij gemaakt in De Trucker in Pijnacker.

Er was een grote vaste groep die je in bijna elk jongerencentrum wel tegenkwam. Een Broodconcert was een soort reizende stamkroeg met elke week dezelfde band. Er was een reden om zoveel mogelijk concerten te zien. Ten eerste was de setlijst elke avond anders, en vaak zat er een verrassing tussen. Ten tweede wist je natuurlijk nooit hoe oud Herman zou worden en dan kon je maar beter zo veel mogelijk gezien hebben.

De titel heb ik rond de foto geplakt, allemaal Herman Brood songs: De Nightcat is een rock’n roll junkie en zij is aan het waitin’ for the men”  op Saturday Night.   Enjoy!!!
   



De sketch die ik van Monique kreeg heb ik een kwart slag gedraaid.



Verder heb ik niks meegemaakt...

5 opmerkingen:

Tjarda zei

Hartstikke leuk Jolanda, om dit te zien, en fantastisch gemaakt. Toppieee.🌹🌹

Marjolijn van Elsberg zei

Wat een geweldig verhaal, wat een gave lay out, bijna echte H.B. kunst! En de opdracht geweldig uitgevoerd. Leuk die foto's uit je jeugd, ik heb er helaas ook bijna helemaal geen. Wat een beuty was je toch Jolanda!!! Nu nog hoor maar deze foto's straalt de jeugd vanaf! Superleuk omhet hele verhaal te lezen.
XX

Julie Tucker-Wolek zei

Loveeeeeeeeee this! LOVING the paint splatters!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Unknown zei

Wat een crea mens ben je ook! Ik wist dat je een Brood fan was, maar dat je zo vaak zo dichtbij was wist ik niet. Zo zie je maar weer. Nooit te oud om iets te leren.

Anoniem zei

Hé wat leuk! Ik zie het nu pas! En leuk dat ik er samen met Marike ook vermeld in sta :) Mooi gemaakt Jolanda!